Om oss - Tänk på …

innan du köper

En ansvarsfull uppfödare
hjälper till att välja passande kattunge efter dess temperament och behov, samt efter köparens preferenser och familjesituation. Ej av viljan att tjäna pengar.
svarar på ALLA frågor och har INGENTING att dölja.
stöttar och hjälper köparen även EFTER köpet samt visar intresse för katten under resten av dess liv.
lämnar uppriktig information om rasen och dess egenskaper och eventuella rasspecifika sjukdomar.
delar med sig av föräldrarnas hälsotestresultat och förklarar stamtavlor.
ställer flera frågor för kattungens bästa i dess framtida hem.
säljer ALLTID kattungen med stamtavla, alla vaccinationer, giltig besiktningsprotokoll och överlåtelse.
lämnar inte ut kattungen före 13 veckors ålder.


Kattungar
är regelbundet avmaskade och vaccinerade. Besiktigade av veterinär maximalt 7 dagar innan leverans och försäkrade (inkl dolda fel).
är rena (särskilt ögon, öron och nos) och har fint hull.
är pigga, lekfulla och nyfikna.
är tillsammans med sin mamma och utsätts inte för stress i en farlig/stökig eller för isolerad miljö.
får tillräckligt med stimulans, anpassad utrymme/hage för lek, med klösträ och leksaker.
får kvalitetsfoder anpassad för deras ålder.
är 100{6bbf5b747f08e39f18d7cc54947c1cc1c2513e7e2018e65bc33b7041216b49c3} friska vid leverans.

Föräldrar
är sociala, ej aggressiva eller rädda för människor.
har genomgått regelbundna tester för genetiska sjukdomar (HCM, PKD)
noggrant valda till avel utifrån bra hälsa, passande genetik (bakomliggande hälsotester på föräldrar, förfäder, inavelsgrad m m) och matchande temperament. Inte enbart på grund av exteriör eller utställningsresultat.

Stöd inte buskavel, om du INTE väljer att äga en renrasig katt med en riktig stamtavla, köp inte – adoptera från katthem, där det finns många underbara katter som behöver nya kärleksfulla familjer.

varför vänta tills kattungen är 13-14 veckor?

Kattungens socialiseringsfas börjar vid ungefär 4 veckor och kan fortsätta upp till 14 veckors ålder. Kattungar lär sig utforska sin värld under denna period, under tryggt överinseende av sin mamma. Mellan 9 och 14 veckor, lär de sig av sin mamma och kullsyskon, hur man beter sig tillsammans med andra katter. De lär sig känna igen och tolka katters kroppsspråk. Faktiskt bokstavligt talat, en katt som missar det här viktiga sociala steget kanske aldrig lär sig att ”prata” med andra katter.

Det är också under denna period som kattungen behöver få träffa många människor, på ett positivt sätt, så att den inte blir rädd för olika typer av människor. Felaktig tidig socialisering är orsaken till varför en del katter verkar rädda för män, människor med glasögon eller andra liknande saker.

Kattungar behöver tiden med sin mamma och kullsyskon för att lära sig de viktiga lektionerna om livet – lektioner som gör dem till glada, friska, självsäkra kattungar. Kattungar behöver inte bara vara med sin mamma, utan också med sina syskon. De lär sig riktigt och acceptabelt lekbeteende från både sin mamma och sina syskon. Kattungar som tagits för tidigt, är inte så toleranta eller så självsäkra som äldre kattungar.

Kattungen vid 13 veckor

Vid 13 veckor, är de flesta kattungar avvanda, har fått den sociala träning den behöver, av sin mamma och kullsyskon, har fått sin första vaccination, och har gått igenom den kritiska perioden, när immunsystemet ska börja fungera. Korrekt hanterade och socialiserade av människor, har dessa kattungar lärt sig att utforska sin värld och möter den med ett glatt, utåtriktat självförtroende genom hela livet. Detta kan variera från katt till katt, och från ras till ras.

Det viktigaste att komma ihåg, är detta: det ska vara kattungens nuvarande, och framtida välmående som driver beslutet om vid vilken ålder den kan få flytta till ett nytt hem, inte pengar eller en simpel önskan om att få en yngre kattunge, av vilken anledning det vara må. Kattungetiden är flyktig. Du kommer att ha en kattunge bara en kort tid, men katten kommer att bo hos dig i många, många år. Du kanske personligen blir besviken över att behöva ge kattungen en extra månad eller två med sin mamma, när du hade hoppats på att få den tidigare, men det kommer att göra en enorm skillnad för den mentala, känslomässiga, och fysiska hälsan för kattungen genom hela dess liv. Vänta till 13 veckor, för kattungens psykiska och fysiska hälsas skull. Du kommer att få en friskare, gladare, och mer social kattkompis på kuppen.

Källa: Copyright © 1994-2001 Barbara C. French/FBRL Services. Översatt med benäget tillstånd av Annkristin Strömberg.

Mamma Zenya med sin 12 v gamla dotter Tamar.
Mamma Alisa pysslar om sin 12 v gamla dotter Kibibi.
Trots att kattungarna är redan 12 v gamla behöver de fortfarande sin mammas närhet och hennes kloka uppfostran.
Träff med mormor kan vara läskig ibland, men det är en viktig del av läran för livet.