Om oss - Kattunge från oss

Viktigt att veta

Att köpa en katt är absolut inget man ska göra impulsivt. Vi rekommenderar att ni tänker igenom möjligheterna och begränsningarna, yrkes-/studiesituation och livsplaner. En katt kan bli mer än 17 år gammal och den har behov som måste uppfyllas för att den ska trivas. Därför är det viktigt att fundera på om man har möjlighet att ge katten det liv den förtjänar.

“Sibbe” är en ganska aktiv katt som älskar att vara med ägaren. Den är både social och intelligent, påhitlig och nyfiken. Därför kräver den också stimulans för att inte bli deprimerad och uttråkad. Särskilt i ett hem utan barn – då miljön kanske inte är så händelserik. Sibirier är lättlärda – så ni kan passa på att träna agility eller olika trix för att hålla katten stimulerad.

Ingen katt ska behöva vara ensam under husses/mattes långa arbetsdagar. De vill ofta ha en kompis att leka och mysa med. Är ni vana med katt och känner er trygga i kattägande, då rekommenderar vi att köpa två syskon. De blir lyckligare och mer harmoniska med en kattkompis. Vid köp av två katter lämnar vi 1 000 kr rabatt. Mina tidigare kattungeköpare får alltid förtur vid kommande kullar.

Sibbar är väldigt olika som individer – en del är ”knäkatter” som älskar att ligga i knät eller bli burna. Andra vill gärna ligga bredvid i samma soffa, men inte är knäkatter. Sibirier som är sociala och fungerar bra i grupp, fungerar även bra med barn och i de flesta fall även med andra katter och hundar. Sibbar är även kända för sin vilja att försvara flocken, dvs sina familjemedlemmar. Vi har själv upplevt åtskilliga gånger, på kattpromenaderna i skogen, hur våra katter varnar oss för olika saker – konstiga ljud, andra människor eller djur. Vår egen Mi-Ke har försvarat oss tappert ett par gånger mot lösspringande hundar.

Sibirier kräver en del pälsvård och kan behöva en daglig genomkamning eller borstning. De kan fälla päls under olika årstider. Då får man räkna med katthårstrån på både möbler och kläder. Oftast är det inget större problem och åtgärdas lätt med en klädborste eller fuktig svamp.


SE*Sibir Koshki Tarõ af Abaz med sin matte Embla

Vid försäljning av kattungar
Har vi inga kölistor. Ta första kontakten med oss via mejl eller telefon och berätta lite om er. Efter den första kontakten får ni gärna höra av er fortlöpande så att vi vet att ni är seriöst intresserade. Sen får ni hälsa på kattungarna, för första gången vid ca 5 veckors åldern. Jag säljer inga katter utan personlig kontakt. Det är viktigt att vi har förtroende för varandra och att jag vet att kattungarna får ett kärleksfullt hem.
Om vi känner oss osäkra på en kattungeköpare så tar vi oss rätt att neka försäljning. Vi ska känna att den nya ägaren är rätt och att katten får ett livslångt och bra hem.

Kattungarna säljs endast som innekatter och familjemedlemmar som får röra sig fritt i hela huset/lägenheten. Skade- och stöldrisken är alldeles för stor för att ha katterna som utekatter. De kan bli överkörda eller illa behandlade.
Vi har inga krav på att köpare ska åka på utställningar, men vill ni göra det, då är det bara trevligt.

Ni som seriöst vill ha en ny, kär familjemedlem är hjärtligt välkomna att höra av er.Vid tingning av en kattunge betalar köparen 20 {6bbf5b747f08e39f18d7cc54947c1cc1c2513e7e2018e65bc33b7041216b49c3} av priset och resten betalas vid hämtning av kattungen. Är ni intresserade av en katt till avel ber vi er att tala om det vid första kontakten med oss.

Ledig = finns möjlighet att boka och tinga
Reserverad = ej tingad, fortfarande till salu om andra ringer, om vi inte har bestämt något annat
Bokad = tingningsavgiften är betald, den återbetalas ej om ni ångrar er.
Såld = kattungen har flyttat till sin nya ägare


När kattungen flyttar till er är den:
14 veckor gammal
(Katten får gärna hämtas senare om det passar er bättre. En kattunge som är kvar med mamman ytterligare någon/några veckor blir bara tryggare och tuffare. Den får en mycket bättre start för livet, då mammakatt fostrar mycket under de sista 2-3 veckorna. Ni BEHÖVER INTE hämta kattungen bara för att den har fyllt 12 veckor. För er gemensamma framtid (förhoppningsvis många år framöver) är det mycket bättre att den är över 13 veckor!
Registrerad i SVERAK och stamtavla medföljer.
Chipmärkt
Avmaskad
Veterinärbesiktigad. Veterinärbesiktning sker högst 7 dagar innan kattungeleverans.
Önskar ni, så får ni gärna vara med på veterinärbesiktningen (om det är praktiskt möjligt).
Vaccinerad 2 gånger (mot kattpest, kattsnuva och herpes)
Van att bli kloklippt
Van vid barn
Rumsren. (En frisk kattunge sköter själv toalettbesöken från ca fem veckors ålder).
Försäkrad i Agria (bl a dolda fel försäkring i 3 år ).
Försäkringen kan övertas av köparen och på så vis blir ingen karenstid.
Dessutom skrivs ett överlåtelsekontrakt.

Kattungen får med sig en flyttpåse med filt som luktar ”hemma” för att göra flytten så harmonisk och stressfri som möjligt, lite av maten som den är van vid samt några favoritleksaker.


Första promenaden i sele. Det går fint! 🙂

Vår önske-kattungeköpare kommer självklart att:
Årligen vaccinera sin katt.
Hålla katten inomhus. Koppelpromenader eller kattgård är något som katterna gillar och vi rekommenderar varmt. (De köpare som vill ha en kattunge van vid sele kan meddela oss i förväg – då vänjer vi kattungen vid sele innan den flyttar till sitt nya hem).
Registrera kattens chip hos SVERAK och DjurID.se (för att kunna hitta och identifera katten ifall den försvinner)
Hålla katten försäkrad.
Testa katten regelbundet för HCM enligt Hälsoprogrammet.
Inte avla på kattunge såld som sällskapskatt – jag som uppfödare bedömer varje individ om de passar för avel eller ej.
Kastrera katten vid lämplig ålder.
Vid avel – inte para med syskonrasen Neva Masquerade (vi föder enbart upp Sibirisk katt och vill att det förblir så).
Omplacera inte katten utan att först prata med oss.
Fortsätta att hålla kontakt med oss. Vi vill gärna att våra kattungeköpare hör utav sig då och då – hellre en gång för mycket än för lite. Vi blir bara glada att få se lite bilder eller få höra lite om katten. Vi har en grupp för våra kattungeköpare och kattungar på facebook och där delar vi med varandra bilder, berättelser, råd och tips. Vi önskar att ni hör av er direkt om ni undrar något. Händer det något akut (olycka/sjukdom) så får alla våra kattungeköpare ringa oss dygnet runt. De som köper sin första avelskatt av oss kan räkna med support och stöd vid dräktigheten, förlossningen och under kattungarnas uppväxt. De hanar och honor som säljs till avel får ett skriftligt avelstillägg, så att de inte avlas på för mycket. Honorna får ha högst en kull per år (med ev undantag vid en liten kull eller löpproblem). Alla avelskatter har rätt att vara katter och njuta av livet mellan parningarna och kullarna.


Har du bestämt dig att köpa en kattunge eller tingat en redan? Besök hemsidan för Sällskapet Sibirisk Katt och ladda ner broschyren “Att köpa sibirisk kattunge” där får du flera bra tips och råd. Lycka till! 🙂


En liten checklista för framtida kattungeköpare:

 • Foder – samma sort som kattungen började med hos uppfödaren (annars finns det risk att kattungen får problem med magen).
 • Mat- och vattenskålar (helst keramik och rostfritt stål). Investera gärna i en vattenfontän i stål eller keramik – rinnande vatten stimulerar kattungen till att dricka mer och detta har positiv verkan på njurarnas funktion).
 • Kattbädd, korg med mysig kudde/filt i.
 • Olika leksaker som möss, prasselbollar och spön med fjädrar.
 • Sele och koppel (i fall katten kommer att gå ut på promenader). OBS! Märk sele med kontaktuppgifter. Glöm inte att registrera din katt hos Djurid.se
 • Borste, karda och 2 kammar (en glesare och en tätt)
 • Schampo och balsam (anpassad för sibbepäls)
 • Klosax
 • Tandborste/fingerborste/fingertuta i bomull och tandkräm
 • Transportbur (helst i hardplast – skyddar bättre vid bilresor)
 • Minst två klösmöbler: en takhög och en mindre.
 • Kattlåda och spade (I början två kattlådor så att kattungen hittar lättare – särskilt om katten flyttar till ett stort hus med flera våningar).
 • Kattsand – samma sort som katten använde hos uppfödaren
 • Rengöring-/desinfektionsmedel – vi använder DAX Ytdesinfektion Plus.
 • Feromonprodukt Feliway för att kattungen ska känna sig tryggare.
 • Kattmynta
 • Kattgräs
 • Första hjälpen väska för katt
 • Fästingmedel i fall katten kommer att gå ut