Om rasen - Rätt foder

Kattungens första måltider innehåller lättsmält och näringsrik välling.

Om du vill ha en frisk och pigg sibirier då krävs det en del kunskap om rätt foder fär din katt. Det är väldigt avgörande för dess välbefinnande och form. Katten behöver många näringsämnen (protein, fett, kolhydrater, vitaminer, mineraler) för att må bra.

Trots den enorma utbud av våt- och torrfoder på marknaden är det inte så enkelt att välja rätt produkt för din katt. Varje producent lovar att deras mat uppfyller alla krav och är bäst för din katt – men så är det inte riktigt … Först och främst ska du tänka på att din katt är s k “carniovore” dvs köttätare.

 • Katter är köttätare och är beroende av att få i sig protein, fett och vatten genom fodret.
 • Katter mår bäst av animaliskt protein.
 • Vatten är otroligt viktigt för katter att få i sig via foder då de inte känner av att de behöver dricka extra.
 • Katter har ingen som helst nytta av kolhydrater – i det vilda skulle din katt äta en proteinrik, vätskerik, köttbaserad kost, lagom med fett och med bara ungefär 3-5 procent kolhydrater.
 • Högt intag av kolhydrater ger lätt problem, bl.a. övervikt, högt blodsocker som i sin tur kan leda till diabetes.
 • Max 10{6bbf5b747f08e39f18d7cc54947c1cc1c2513e7e2018e65bc33b7041216b49c3} kolhydrater är acceptabelt i ett foder.
 • Glöm inte att kolla halten av magnesium. Katter behöver lite magnesium, men maten ska inte innehålla för mycket. Magnesium är en av byggstenarna i urinstenar som kan ansamlas i kattens urinrör och blåsa.
  Kycklinghjärta - nyttig källa till taurin.

  Kycklinghjärta – nyttig källa till taurin.

 • Glöm inte att Taurin är en livsviktig aminosyra som katten inte tillverkar själv i tillräckligt stora mängder, och därför är det viktigt att kattmaten innehåller det. Det är bland annat viktigt för att katten ska kunna rena kroppen från gifter, eftersom giftiga ämnen fäster vid vid aminosyran och genom den forslas ut ur kattkroppen. Kycklinghjärta innehåller mycket taurin.

Vissa katter är laktosintoleranta, undvik att ge dom vanlig komjölk, det finns laktosfria alternativ.

Lär dig tolka informationen på kattmatsförpackningarn

Ord som “naturlig”, “premium” eller “veterinären rekommenderar” innebär inte alltid att maten är av hög kvalité. I motsats till vad man ofta tror är många av specialfodren som säljs i veterinärkliniker inte gjorda för att erbjuda köttätaren optimal hälsa. Många av dessa produkter innehåller majs, vete och soja vilka inte har någon logisk plats på din katts meny. Många av dem innehåller även biprodukter som huvudsakliga – och ibland enda – proteinkälla. I de flesta fall får du betala mer pengar än vad du borde för de undermåliga ingredienserna som många av dessa specialprodukter innehåller. Spannmål är billigt. Torrfoder är bekvämt. Billiga och bekväma varor säljer. Generellt sett innehåller torrfoder 35–50 procent kolhydrater. Vissa av de billigare torrfodren innehåller mer än så.

Leta efter kött (helst inte organkött som t.ex. lever) som första ingrediens. Muskelkött listas som “kyckling” eller “kalkon” etc. inte som “kyckling biprodukter”, “kyckling biproduktsmjöl”, “kycklingbuljong” eller “lever”. “Kycklingmjöl” är teknisk sett muskelkött men termen “mjöl” betyder att det har renderats (tillagat under lång tid och extrem hetta) och det är därför av sämre kvalité än kött som inte har behandlats lika mycket. “Mjölprodukter” återfinns ofta i torrfoder. Biprodukter kan inkludera fötter, inälvor, fjädrar, äggskal etc. och är inte lika näringsrikt som kött är.

Spannmål ska inte finnas alls, eller i alla fall inte utgöra någon stor del av maten. Detta innebär att om maten innehåller spannmål ska de inte finnas bland de tre första ingredienserna. Majs, vete och soja anses vara vanliga allergener (även jäst) och ger även snabba blodsockerhöjningar om man jämför med spannmål såsom ris, havre eller korn. Det är alltså viktigt att välja mat som inte innehåller majs, vete, soja eller jäst.