Om oss - Vår uppfödning

Katarina och Kibibi

Katarina och Kibibi

Jag heter Katarina och bor med min sambo Lasse i Grödinge, utanför Stockholm. Jag blev bekant med rasen redan i början av 90-talet i Polen. Där, utanför Krakow hade min ryska väninna några av de första sibiriska importerna från Ryssland. Där har jag tillbringat många av mina bästa somrar och fått tillfällen att bekanta mig med  flera fantastiska sibirier och deras mjuka, trevliga personlighet. Önskan att äga och föda upp egna sibirier växte sig allt starkare för varje år.

Jag har köpt min första avelskatt, SE*Nikopejas Manekineko Mi-Ke, av Eva Gunnarsson (S*Nikopeja’s Sibiriska Katter). Tack vare Evas och Karin Zartmann’s, (S*Lohonans) mentorskap, har jag fått ännu djupare kunskap om rasen och dess specifika och unika egenskaper.

Nu bor vi tillsammans med tre underbara sibbar: två kastrater; S*Nikopejas Manekineko Mi-ke och SE*Sibir Koshki Alisa, samt en fertil hona SE*Sibir Koshki Safir af Heruvim (kallad Zenya). Dessutom har vi två fertila honor, SE*Sibir Koshki Shanti af Heruvim och Orchidea, på delägarskap. De bor med sina egna familjer i Stockholm. Eftersom våra katter är samtidigt våra familjemedlemmar, och om de fungerar och trivs bra med övriga flocken, försöker vi att inte omplacera dem då de blir kastrater.

Vi bor i en villa och katterna har en stor (600 kvm) inhägnad trädgård att springa och leka i. Katterna är med oss hela tiden, de “hjälper till “ i vardagssysslorna och sover i våra sängar – de är helt enkelt våra familjemedlemmar. Vi är emot att hålla katterna åtskilda i separata utrymmen/hus. För oss är det viktigt att katterna mår bra, lever ett liv fylld med stimulans och glädje.

För mig är det viktigt att rasen behåller sin ursprungliga rasstandard. Jag vill att sibirisk katt ska se ut som den gjorde på 90-talet. Den får inte förändras och bli för extrem i sitt utseende. Det är varken bra för rasens utveckling och för katten själv, då kattens anatomi har utvecklats för att klara det hårda sibiriska klimat där den kommer ifrån. Vill du veta mer om standarden läs här på Sällskapets Sibirisk katt sida

Jag samarbetar med andra uppfödare med samma värderingar som mig. Varje parning eller köp av ett nytt avelsdjur planeras noga med mina uppfödarvänner – ibland under flera månader. Jag är väldigt intresserad av hälsa, beteende och avel. Försöker hela tiden utbilda mig vidare och lära mig så mycket som möjligt (åker på seminarier, deltar i olika kurser/utbildningar). Mina avelsdjur testas innan parning mot hjärtsjukdomen HCM och jag fortsätter att testa dem i flera år framöver. De testas även för FIV (katt-HIV) och FelV(felint leukemivirus – blodcancer). I aveln använder jag endast friska och sunda katter, såväl utseendemässigt som mentalt.

Vårt hus och katternas trädgård

Vårt hus och katternas trädgård

Här trivs både fyrbenta och tvåbenta. 🙂