Om oss

Katarina och Kibibi

Katarina och Kibibi

Jag heter Katarina och bor med min sambo Lasse i Grödinge, utanför Stockholm. Jag blev bekant med rasen redan 1991 i Polen. Där, utanför vackra Krakow hade min ryska väninna några av de första importerna från Ryssland. I flera år har jag haft möjligheten att umgås med hennes fantastiska sibirier och kunnat bekanta mig med deras mjuka personligheter och vackra, vilda utseendet. 2010 har jag köpt min första avelskatt, SE*Nikopejas Manekineko Mi-Ke, av Eva Gunnarsson (S*Nikopeja’s Sibiriska Katter.) Tack vare Evas (och Karin Zartmann’s, S*Lohonans) mentorskap, har jag fått ännu djupare kunskap om rasen och dess speciella och unika egenskaper.

Lasse och jag bor tillsammans med fyra underbara sibbar: en kastrat, S*Nikopejas Manekineko Mi-ke, två fertila honor SE*Sibir Koshki Safir af Heruvim (kallad Zenya), S*Landsnoras Flowerine (kallad Nessie eller Koshka) och en fertil hane, Nikolai Soerikov Sibanna . Dessutom deläger jag två fertila honor som bor med sina familjer i Stockholm: SE*Sibir Koshki Inez af Eralash och SE*Sibir Koshki Tamar of Molte.

Vi bor i en villa och katterna har en stor (600 kvm) inhägnad trädgård att springa och leka i. Katterna är med oss hela tiden, de “hjälper till “ i vardagssysslorna och sover i familjens sängar. Vi är emot att hålla katterna åtskilda i separata utrymmen/hus. För oss är det viktigt att katterna mår bra, lever ett liv fylld med stimulans och glädje.

För mig är det viktigt att rasen behåller sin rasstandard. Jag vill att sibirisk katt ska se ut som den gjorde på 90-talet. Den får inte förändras och bli för extrem i sitt utseende. Det är varken bra för rasens utveckling och för katten själv, då kattens anatomi har utvecklats för att klara det hårda sibiriska klimat där den kommer ifrån. Vill du veta mer om standarden läs här på Sällskapets Sibirisk katt sida

Jag samarbetar med andra uppfödare med samma värderingar som mig. Varje parning eller köp av ett nytt avelsdjur planeras noga med mina uppfödarvänner – ibland under flera månader. Jag är väldigt intresserad av hälsa, beteende och avel. Försöker hela tiden utbilda mig vidare och lära mig så mycket som möjligt (åker på seminarier, deltar i olika kurser/utbildningar). Mina avelsdjur testas inför parningar mot Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) samt Polycystisk njursjukdomen (PKD) och jag fortsätter att testa dem i flera år framöver, enligt hälsoprogrammet (läs mer här). De testas även för FIV (katt-HIV) och FelV (felint leukemivirus – blodcancer). I aveln använder jag endast friska och sunda katter, såväl utseendemässigt som mentalt.

2010 fick vi vårt stamnamn “SE*Sibir Koshki” som betyder Sibiriska Katter. Sedan februari 2015 innehar vi tillstånd för uppfödning av Länsstyrelsen i Stockholm.

Självklart är jag medlem i FIFe, medlem i Stockholms Kattklubb “Birka Kattklubb” och aktiv medlem i Sällskapet Sibirisk katt.

Jag har tagit examen i The PawAcademy G1 och G2 (kattens skötsel och om kattuppfödning). Vill du veta mer (rekommenderas varmt alla kattägare) läs här om deras kurser.

Vårt hus och katternas trädgård

Vårt hus och katternas trädgård

Här trivs både fyrbenta och tvåbenta. 🙂

Katternas egen fontän. 🙂